O formațiune tumorală cu implicarea nervilor cranieni și a trunchiului cerebral a provocat spitalizarea de urgență la IMSP Institutul de Medicină Urgentă (IMU) a unei paciente de 50 de ani.

O formațiune tumorală cu implicarea nervilor cranieni și a trunchiului cerebral a provocat spitalizarea de urgență la IMSP Institutul de Medicină Urgentă (IMU) a unei paciente de 50 de ani.
Pacienta a fost internată cu diagnosticul de proces expansiv de unghi pontocerebelos pe dreapta cu extindere prin foramen magnum (zona de ieșire din craniu în canalul medular) până la C1 (prima vertebră cervicală) sugestiv pentru chist epidermoid (colesteatom) și hidrocefalie obstructivă (acumularea lichidului în spațiile libere ale creierului).
În prima etapă i s-a efectuat intervenția de drenare ventriculară (evacuarea lichidului acumulat excesiv în creier) pentru a rezolva hidrocefalia, iar ulterior s-a intervenit pentru ablația microneurochirurgicală (înlăturarea cu utilizarea microscopului) a tumorii.
Intervenția neurochirurgicală de complexitate înaltă a durat 5 ore din cauza localizării pe care o avea formațiunea tumorală cu implicarea nervilor cranieni și a vaselor cerebrale magistrale.
Postoperator pacienta s-a aflat în Secția Terapie Intensivă pentru 8 zile ca ulterior să fie transferată în secția Neurochirurgie 1 pentru continuarea tratamentului, cu dinamică pozitivă, fără sechele neurologice.
Chistul epidermoid este o leziune congenitală rară, reprezentând aproximativ 1% din tumorile intracraniene. Acestea apar în urma includerii elementelor ectodermice în timpul închiderii tubului neural – conținutul lor este derivat din celule epiteliale descuamate și colesterol. Pacienții diagnosticați cu chist epidermoid au o evoluție rapidă cu decompensare neurologică și somatică, iată de ce necesită intervenire neurochirurgicală de urgență.
Costurile financiare, în jur de 102 mii lei, au fost integral acoperite de către CNAM.
Rezultatele frumoase au fost obținute datorită spiritului de echipă și a meticulozității în abordarea cazului clinic a tuturor celor implicați în actul medical.
Echipa medicală care a participat la tratarea pacientei este formată din:
Dr. Diana Manea, Vicedirector medical;
Dr. Igor Maxim, Vicedirector medical;
Dr. Victor Andronachi, șeful Departamentului de Neurochirurgie;
Dr. Boleac Diana, șeful Departamentului de Anesteziologie și Terapie Intensivă Nr.2;
Dr. Peciul Andrei, medic neurochirurg, șeful Secției Neurochirurgie 1;
Dr. Faina Ruslan, medic neurochirurg;
Dr. Dumitrașco Ana-Maria, medic neurochirug rezident;
Dr. Popili Mihai, medic anesteziolog;
Dr. Baziliuc Iurie, medic anesteziolog;
Medici ATI: Guzun Ana, Faina Ariadna, Cristina Grosu;
Dr. Andrei Popov, medic kinetoterapeut;
Dr. Gheorghița Veronica, medic DMU.
 
 
 
Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.