26 martie, este marcată Ziua mov (violetă) a epilepsiei

Astăzi, 26 martie, este marcată Ziua mov (violetă) a epilepsiei, astfel, oamenii din întreaga lume sunt invitați să poarte violet. În acest sens, se solidarizează cu o campanie globală care revarsă lumină asupra epilepsiei, o afecțiune neurologică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Potrivit datelor statistice există aproximativ 50 de milioane de oameni care suferă de epilepsie.
Scopul campaniei este de a crește gradul de conștientizare despre această boală, de a educa comunitățile despre provocările epilepsiei și de a susține și înțelege persoanele ce suferă de această maladie. De asemenea, pentru a crește gradul de conștientizare a epilepsiei la nivel guvernamental, dar și îmbunătățirea serviciilor de diagnostic și tratament.
Adoptând spiritul Zilei Violet, purtând culoarea mov și participând activ la inițiativele sale, putem contribui cu toții la un viitor mai luminos pentru persoanele cu epilepsie, unul plin de înțelegere, sprijin și speranță.
La IMSP Institutul de Medicină Urgentă activează, începând cu vara anului 2014 Centrul Național de Epileptologie. În Secția ambulator-consultativă au fost examinați 9306 pacienți, dintre care 5636 pacienți cu epilepsie. Dar și Secția Epileptologie unde anual se internează pacienți cu epilepsie pentru a fi apreciat diagnosticul corect și tactica de tratament. Pe parcursul anului 2023, au fost internați 237 pacienți cu epilepsie.
”Importanța acestei zile este menționată prin o coincidență sporită a maladiei atât în populația copilului cât și a vârstnicului. Astăzi, în R. Moldova sunt la evidență circa 80 mii de pacienți. Ajunsurile medicinei în diagnosticul maladiei, aprecierea formei clinice și posibilitățile marcante ale eficacității tratamentului au deschis o nouă eră în poziționarea pacientului ce suferă de epilepsie. Aprecierea OMS plasează pacientul cu epilepsie în categoria persoanelor sănătoase în afara perioadelor de criză posibile. Acest slogan determină și strategiile de tratament ce au ca scop prevenție și combaterea apariției crizelor epileptice acute.
Astăzi, Centrul Național de Epileptologie este înzestrat cu toate posibilitățile tehnologice necesare pentru diagnostic și tratament. De asemenea, sunt accesibile și un spectru larg de medicamente cu acțiune antiepileptică. În cadrul Centrului activează un colectiv înalt profesional, bine pregătit interdisciplinar. Marcăm ziua internațională de combatere a epilepsiei cu noi proiecte de remodelare și implementare a celor mai inovative metode de diagnostic și tratament. De asemenea, analizăm posibilități mai eficiente de consiliere și susinere socială”, a menționat Stanislav Groppa, prof.univ., dr.hab.șt.med., academician al AȘM, șef Catedra Neurologie 2.
 
 
 
 
 
 
Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.