O echipă de medici specialiști, au participat la 5 ateliere de lucru.

O echipă de medici specialiști, coordonatori ai Centrului comprehensiv AVC de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă împreună cu medici specialiști din Lituania, Vaidas Matijošaitis, șeful unității de AVC a spitalului Universității lituaniene de științe ale sănătății și Aleksandras Vilionskis, șeful centrului comprehensiv AVC al Spitalului Universitar Republican din Vilnius au participat la 5 ateliere de lucru.
Conf. univ. Eremei Zota, directorul CC AVC, dr. Dumitru Cernobrov, coordonator CC AVC și dr. Igor Crivorucica, coordonator CC AVC au supravegheat procedurile de simulare a acțiunilor medicilor din 3 raioane și 2 centre din municipiul Chișinău în caz de suspecție a unui AVC acut.
Astfel, în perioada 25 -29 martie 2024 specialiștii au monitorizat acțiunile a peste 100 de medici (neurologi, imagiști-radiologi, medici de urgență, anesteziologi-reanimatologi, tehnicieni radiologi, asistente medicale, inclusiv din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă) din centrele primare AVC din cadrul IMSP SR Căușeni, IMSP SC Bălți, IMSP SR Hâncești, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” și Centrul multidisciplinar din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”.
Lucrătorii medicali au aplicat în practică cunoștințele cu privire la managementul AVC acumulate în cadrul celor trei runde de instruiri desfășurate în lunile noiembrie - decembrie 2023, precum și ianuarie curent. Au fost simulate și filmate diferite situații clinice, care ulterior au fost detaliat discutate și în rezultat au fost identifiate lacunele existente și punctate posibilitățile de îmbunătățire a procesului de acordare a asistenței medicale specializate pacienților cu AVC acut. Echipa CC AVC și colegii din Lituania au contribuit prin împărtășirea cunostințelor și experienței din domeniu. La fel, s-a pus accentul pe importanța comunicării și conlucrării dintre Centrele Primare AVC și Centrul Comprehensiv AVC din cadrul IMSP IMU pentru standardizare și armonizare managementului pacienților cu AVC acut.
Atelierele de lucru au fost organizate de Ministerul Sănătății și Societatea Neurologilor din Republica Moldova, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției, în contextul lansării Serviciului național de asistență medicală în cazul AVC.
 
 
 
 
 
Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.