Anual, la 14 mai este marcată Ziua Europeană de Conștientizare a Accidentului Vascular Cerebral

Anual, la 14 mai este marcată Ziua Europeană de Conștientizare a Accidentului Vascular Cerebral, având drept scop sporirea gradului de conștientizare și înțelegere a problemelor cheie în prevenirea, tratamentul și reabilitarea pacienților cu accident vascular cerebral (AVC).

❤️AVC reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. La nivel mondial, aproximativ 15 milioane de persoane suferă un AVC în fiecare an, dintre care aproape 6 milioane decedează. În medie 1 persoană din 6 va suferi un AVC pe parcursul vieții sale. În Republica Moldova, AVC reprezintă a doua cauză de mortalitate și invaliditate, cu o populație de aproximativ 2,6 mln, anual sunt depistate aproximativ 7000 cazuri noi de AVC.

AVC este una dintre principalele cauze din care ne pierdem oamenii dragi‼️

Trista realitate este că majoritatea pacienților nu primesc tratament adecvat pentru că se adresează la spital prea târziu. Timpul este creier, recunoaște semnele unui AVC și sună imediat la 112‼️

Știați că 80% din AVC pot fi prevenite prin tratarea factorilor de risc?

Adresați-vă medicului dvs. pentru a primi sfaturi personalizate dacă suferiți de:

- hipertensiune arterială;

- diabet zaharat;

- obezitate;

- aritmie cardiacă;

- tabagism;

- colesterol ridicat, etc.

✅Campania din anul curent demarează prin organizarea de către Organizația Europeană Stroke a Conferinței Anuale dedicate AVC. În cadrul Conferinței vor fi prezentate realizările Republicii Molodova în managementul AVC și lacunele depistate, precum și dificultățile întâmpinate în ameliorarea calității nivelului de tratament.

Este de remarcat faptul că începând cu data de 15 ianuarie 2024 în cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă activează în calitate de Centru Comprehensiv, nivelul de calitate al tratamentului fiind în permanență perfecționat datorită unei colaborări strânse între IMSP Institutul de Medicină Urgentă, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ”N. Testemiţanu”, Organizația Europeană de Stroke, Academia ANGELS, coordonatorul național Stroke fiind dnul Academician Stanislav Groppa, șeful Catedrei de Neurologie nr. 2, profesor universitar, dr.hab. şi aportul imens al dnei director medical al IMSP IMU Diana Manea și dnului Șef Centru Comprehensiv Eremei Zota, conf.univ., dr.șt.med.

Timpul este CREIER‼️

Echipa este CREIER‼️Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.