Institutul de Medicina Urgenta

LOGARE

Ziua Mondială de Prevenire a Accidentului Vascular Cerebral

Anual, la 29 octombrie este marcată ❤️Ziua Mondială de Prevenire a Accidentului Vascular Cerebral, având drept scop sporirea gradului de conștientizare și înțelegere a problemelor cheie în prevenirea, tratamentul și reabilitarea după accidentul vascular cerebral (AVC).

✅Campania din anul curent a demarat prin organizarea, în perioada 24 - 25 octombrie, a unui atelier de instruire cu tematica “Managementul pacienților cu AVC’’ la care au participat peste 25 de medici din diferite domenii implicați în tratamentul AVC precum neurologi, medici imagisti, medici de urgență din Unitățile de Primiri Urgente.

Acest atelier a fost realizat prin susținerea Ministerului Sănătății al Republicii Moldova prin intermediul unei colaborări strânse între IMSP Intitutul de Medicină Urgentă, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ‘’N. Testemiţanu’’, Organizația Europeană de Stroke, Academia ANGELS, coordonatorul de proiect fiind dnul Academician Stanislav Groppa, șeful Catedrei de Neurologie nr. 2, profesor universitar, dr.hab., șt.med. şi dna director medical al IMSP IMU Diana Manea.

În calitate de instructori au participat personalităţi în tratamentul AVC din statele baltice. Lituania are o serie de similitudini cu Republica Moldova, o populație de aproximativ 2,8 mln (vs. 2,6 în Republica Moldova), un număr de aproximativ 8000 de cazuri noi de AVC pe an (vs. 7000 în Republica Moldova), dar serviciul de asistenţă medicală la nivel de spital este unul bine organizat, respectând recomandările internaţionale, ceea ce ne permite să îl utilizăm ca model.

❤️AVC reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. La nivel mondial, aproximativ 15 milioane de persoane suferă un AVC în fiecare an, iar între 5 și 6 milioane de persoane decedează anual. În medie 1 persoană din 6 va suferi de un AVC dea lungul vieții. La fiecare 6 secunde, o persoană moare din cauza unui AVC. În Republica Moldova AVC reprezintă a doua cauză de mortalitate și invaliditate.

Conlucrarea în continuare în cadrul proiectelor internaționale au drept scop atingerea celor patru obiective propuse de SAP-E pentru anul 2030:

➡️reducerea numărului de accidente vasculare cerebrale în Europa cu 10%;

➡️tratarea a minimum 90% dintre pacienții cu AVC într-o unitate de Stroke specializată;

➡️elaborarea programelor naționale pentru AVC care să includă întregul lanț de management de la profilaxie până la viața de după suferirea unui AVC;

➡️punerea în aplicare a strategiilor naționale pentru intervenții multisectoriale de sănătate publică implicate în promovarea și facilitarea unui stil de viață sănătos și reducerea mediului social și a factorilor economici care cresc riscul de AVC.

Timpul este CREIER‼️

Echipa este CREIER‼️



 

Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.