Luni, 30 octombrie, la Institutul de Medicină Urgentă a avut loc un seminar de promovare a sănătății în contextul lunii octombrie - luna în roz dedicată conștientizării și prevenirii cancerului de sân.
Printre participanți la seminar au fost medici, asistente medicale, infirmiere care au ascultat o informație prețioasă de la experții în domeniu: Lilia Bacalîm, medic oncolog-mamolog, dr.șt.med, conf.univ. și Diana Panfilii, medic specialist, Direcția Promovare a Sănătății, Agenția Națională Sănătate Publică.
Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an. Cancerul de sân este o boală în care unele celule din structura glandei mamare cresc necontrolat, ducând la formarea tumorilor. Dacă sunt lăsate nesupravegheate, tumorile se pot răspândi în tot organismul și devin fatale.
La nivel global în fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză.
Prezentă la seminar, vicedirectorul medical Diana Manea, a mulțumit specialiștilor pentru informația prezentată și susținerea femeilor de a face consultații regulat și de a avea grijă de sănătatea lor. ”Creșterea gradului de conștientizare al opiniei publice cu privire la problema cancerului de sân și mecanismele de control, precum și promovarea unor politici și programe de prevenire, diagnostic și tratament – reprezintă strategii-cheie ale controlului cancerului mamar la nivel de populație.
De aceea, am susținut inițiativa colegilor din cadrul Serviciului Control Infecții Nosocomiale și le mulțumesc trainerilor pentru deschiderea de a petrece acest seminar”, a menționat Diana Manea.
Cum poate fi prevenit cancerul mamar:
Mențineți o greutate sănătoasă: se recomandă să rămâneți la o greutate sănătoasă pe tot parcursul vieții și să evitați creșterea în greutate prin echilibrarea aportului alimentar cu activitatea fizică.
Evitați sau limitați consumul de alcool: chiar și consumul de cantități mici de alcool a fost asociat cu o creștere a riscului de dezvoltare a cancerului de sân.
Alimentația sănătoasă: dieta bogată în legume, fructe și produse lactate bogate în calciu, dar săracă în carne roșie și procesată ar putea contribui la scăderea riscului de cancer de sân.
Alăptarea, cel puțin 6 luni, după naștere.
Evitarea consumului de tutun.
Evitarea expunerii la radiații.