Ce este hipertensiunea arterială?
Hipertensiunea arterială poate afecta pe oricine. Este o boală cronică, care înseamnă creșterea presiunii sângelui asupra vaselor de sânge ( arterelor).Această boală poate fi ținută sub control cu ajutorul unui tratament,dacă persoana cu hipertensiune respectă un stil sănătos de viață.
Ce spun cifrele?
Care sunt cauzele apariției Hipertensiunii?
La apariția hipertensiunii contribuie mai mulți factori,iar cauza exactă este dificil de identificat. Până la 45 de ani, bărbații au riscul mai mare de a avea hipertensiune arterială în comparație cu femeile. După vârsta de 65 de ani, femeile sunt mai predispuse decât bărbații.
Care sunt simptomele hipertensiunii?
Deseori o persoană cu tensiune arterială mare se simte bine, nu are simptome. Însă, în lipsa tratamentului, tensiunea arterială crescută poate provoca complicații serioase.
Fiți atenți la simptomele hipertensiunii:
■ dureri mari de cap, în special în regiunea cefei
■ senzații de urechi înfundate, zgomot în urechi
■ amețeli, vărsături
■ sângerări din nas , în retina ochilor
■ insomnie
■ probleme de vedere ( vedere încețoșată, steluțelor)
Confirmarea diagnosticului de hipertensiune.
Pentru a stabili un diagnostic corect, este nevoie să măsurați de mai multe ori tensiunea arterială, în aceleiași condiții, pe durata a 2-3 săptămâni. Numai dacă valorile se mențin mărite, se poate vorbi de o hipertensiune.
Măsurarea corectă a tensiunii arteriale.
Tensiunea arterială se măsoară cu ajutorul unui tensiometru. Astfel înainte de a aplica tensiometru pe braț
■ Odihniți-vă 5 minute, în poziție așezată
■ Nu fumați, cu minimum 15 minute înaintea măsurării
■ Nu beți cafea, minimum cu o oră înaintea măsurării
■ Brațul trebuie să fie ridicat la nivelul inimii
■ Nu veți consuma în ziua măsurării, un medicament care provoacă secreția de adrenalină (ex. Epinefrina din descongestionantele nazale)
Ce se întâmplă dacă ignorați hipertensiunea?
Puteți ajunge la crize hipertensive, atunci când nu vă așteptați. Factorul declanșator poate fi o situație stresantă, un conflict, un efort mai mare ca de obicei, o suprasolicitare etc. Urgența hipertensivă poate să conducă la deteriorarea funcțiilor unuia sau mai multe organe vitale, constituind un risc major pentru viață.
Schimbări în modul de viață.
Este simplu: înlocuiți un obicei vechi, dăunător, cu un obicei sănătos, în timp ce, veți rezolva problema hipertensiunii.
Care sunt cele 10 SCHIMBĂRI ÎN MODUL DE VIAȚĂ care pot ține sub control hipertensiunea?
Odată ce ați fost diagnosticați de medic cu hipertensiune arterială, luați zilnic medicamentele prescrise, chiar dacă vă simțiți bine, Niciodată nu modificați tratamentul din inițiativă proprie. Pentru orice abateri de la tratament consultați medicul de familie.
Măsurați și notați într-un carnet valorile tensiunii arteriale în funcție de recomandările lucrătorului medical. Puteți măsura tensiunea acasă de unul singur sau în instituția medicală. Dacă valorile tensionale variază, consultați medicul de familie, iar în caz de creștere bruscă a tensiunii, sunați la 112.
3. Comsumați zilnic legume, cereale, fructe, nuci .
O alimentație bazată pe legume, cereale integrate ( frișcă, ovăz,orz,bulgur, mei), fructe,nuci și semințe reduce hipertensiunea. Dimpotrivă , carnea grasă, slănina, untul, smântâna, făinoasele, dulciurile și zahărul cresc valorile tensiunii arteriale.
Specialiștii recomandă să renunțați la sare în favoarea mirodeniilor ori să limitați consumul de sare la cel mult 4 grame pe zi (mai puțin de jumătate de linguriță rasă).Pregătiți personal mâncarea, deoarece majoritatea produselor din comerț deja conțin sare.
Ca să dați gust mâncării,puteți înlocui sarea cu condimente de natură vegetală ( busuioc, oregano, vanilie,ghimbir,șofran,scorțișoară et. ).
În cazul persoanelor supraponderale, până la pierderea a 2-3 Kilograme poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Puteți determina dacă sunteți supraponderali sau nu prin măsurarea circumferinței abdomenului. Astfel,dacă aceasta depășește la femei 80 cm, iar la bărbați-94 cm, persoanele se consideră cu exces de greutate.
Plimbările zilnice timp de o oră pe jos ori cu bicicleta reduc tensiunea arterială. Ca alternativă puteți face, de trei ori pe săptămână exerciții de tip aerobic, gimnastică sau dansa câte o jumătate de oră.
Persoanele care consumă alcool în exces sunt predispuse la apariția hipertensiunii arteriale și a afecțiunilor grave ale ficatului, pancreasului etc.
Stresul zilnic,fie că este vorba de stresul de la serviciu,fie de situațiile de conflict de acasă,este un factor declanșator al crizelor hipertensive. Deseori stresul nu poate fi evitat,însă fiecare dintre noi poate să aleagă să-și îmbunătățească relațiile în familie și la serviciu ca situațiile stresante să fie mai ușor de controlat.
Este necesar să dormiți zilnic 8 ore sau,cel puțin,să respectați acest necesar de două ori pe săptămână, a câte 8 ore. La fel ,este important să faceți pauze de odihnă pe durata zilei de muncă și să nu vă suprasolicitați fizic,psihologic sau emoțional la serviciu sau acasă.
Hipertensiunea arterială este influențată de următorii factrori de risc:
■ vârsta și sexul;
■ anxietatea;
■ diabetul zaharat;
■ alimentația bogată în sare;
■ consumul excesiv de alcool;
■ istoricul familial de hipertensiune arterială;
■obezitatea;
■pre-hipertensiunea;
■ stilul de viață sedentar;
■ fumatul.